Meniu

Din istorie - De ce EasyLinux?

Saturday, 21 May 2005

Înainte de a instala orice pe un calculator, trebuie sa raspundeti la intrebarea logica “de ce?”. De ce sa instalezi Linux pe sistemul tau? Cu ce te ajuta? Ai auzit, poate, ca este mai bun decât Windows, ca este mai stabil, dar prin ce se defineste acest avantaj fata de alte platforme, aceasta stabilitate? Speram ca in paginile acestei reviste sa gasesti toate explicatiile necesare.

Aici, vom incerca sa va raspundem sumar la aceste dileme si sa facem o mica prezentare a ceea ce poti citi in aceasta revista.

Fiind vorba de Linux insa, multi se vor intreba ‘Ce este Linux de fapt?’. Aceasta este o intrebare foarte generala si ar fi mai usor sa raspundem la intrebarea ‘Ce nu este Linux?’. Ei bine, Linux este un sistem de operare (OS = Operating System), la fel ca Windows in principiu, baza pentru o gama larga de utilitare, dar proiectat total diferit. Linux a fost construit pe baza sistemului de operare UNIX, strabunicul internetului. Într-adevar, daca nu ati stiut, internetul a fost proiectat in fazele sale initiale pentru sisteme UNIX. Tinând cont ca si Linux a fost dezvoltat pe bazele UNIX-ului, acesta a mostenit siguranta si stabilitatea lui pe internet. De aceea, in trecut, a fost folosit numai ca server, si nu ca si statii de lucru, dar timpurile s-au schimbat! Dintr-un sistem de operare cu linie comanda a devenit un sistem cu interfata grafica extrem de prietenoasa, asa ca astazi multe companii prefera solutii Linux.
Acestea fiind spuse, sa incepem argumentatia, de ce sa-ti instalezi Linux la tine acasa? Urmeaza câteva motive pentru care Linux ar merita instalat pe orice calculator:
1. Stabilitatea sistemului
2. Securitatea sistemului si a retelelor
3. Numarul mic de virusi
4. Cantitatea de software
5. Libertatea de a alege
6. Dat fiind ca este Open Source, Linux este si cel mai tradus sistem.
7. Suportul tehnic bine pus la punct
8. Costul licentei (costul integral al produsului)
9. Modularitatea (performanta, spatiul ocupat, consumul redus al resurselor sistemului)
10. Posibilitatea de a contribui la dezvoltarea sistemului

Hadeti sa discutam mai in detaliu fiecare dintre aceste puncte.

Stabilitatea sistemului
Datorita sistemului de acces la fisiere bazat pe nume si grupe de utilizatori, nimeni nu-si poate incalca drepturile. Fiecare utilizator are drepturi depline asupra fisierelor din propriul director home, atât si nimic mai mult. Cu alte cuvinte, un user obisnuit nu are posibilitatea sa stearga fisiere de sistem, deci nu poate periclita stabilitatea acestuia.
Evident, si in Linux exista erori de programare. Dezvoltatorii sunt si ei oameni si mai gresesc din când in când. Diferenta este ca daca un program se blocheaza sau intra intr-un ciclu continuu, acesta nu va trage dupa el intregul sistem, asadar adio “blue screen of death”.

Securitatea sistemului si a retelelor
Linux se afla intr-o continua dezvoltare. Comunitatea OpenSource se extinde in intreaga lume si, datorita ei, orice bug este detectat si remediat in cel mult o saptamâna. Exista sute sau chiar mii de prezentari legate de instalarea, configurarea si utilizarea corecta a programelor si a sistemului in sine traduse in majoritatea limbilor. Si comunitatea româneasca are o contributie majora la dezvoltarea si localizarea lor. Toate aceste argumente demonstreaza ca un sistem Linux bine pus la punct este impenetrabil.

Numarul mic de virusi
Sub Linux, un virus nu are absolut nici o sansa de a infesta intregul sistem. Daca un utilizator lanseaza un virus, acesta nu va infecta decât fisierele din propriul director home datorita drepturilor de acces la fisiere. De aceea, sub Linux numarul virusilor tinde catre 0.

Cantitatea de software
Linux nu este dezvoltat de o singura companie. În intreaga lume exista mii de persoane care contribuie la scrierea programelor. Pe lânga distributiile comerciale, care in mare parte vin cu o serie de programe de administrare specifice sistemului, exista asa-numita comunitate Open Source si licenta GNU GPL (General Public Licence). Aceasta comunitate este o organizatie non-profit care permite distribuirea programelor impreuna cu codul lor sursa, iar GPL este o licenta sub care se poate distribui software gratuit. Aceste posibilitati aduc avantaje enorme dezvoltarii software, deoarece programatorul poate prelua cod sursa de oriunde si il poate folosi in propriile programe sau poate modifica coduri sursa deja existente pentru a remedia diferitele nise de securitate.

Libertatea de a alege
Daca tinem cont de argumentele mentionate mai sus, putem trage concluzia ca sub Linux exista foarte mult software, deci exista posibilitatea sa gasim mai multe programe care probabil fac acelasi lucru in moduri diferite. De aceea, avem posibilitatea de a alege ce ne place noua cel mai mult. De exemplu, sub Linux exista nu una, nu doua, ci zeci de interfete grafice, fiecare având design, teme si programe proprii. Fiecare este liber sa aleaga interfata care ii place mai mult. Dar cel mai bun lucru este faptul ca programele dintr-o interfata functioneaza sub oricare alta interfata, de exemplu daca iti place interfata grafica KDE si ai un program preferat sub Gnome, rularea acestuia in KDE nu va pune nici un fel de probleme.

Suportul tehnic bine pus la punct
Datorita faptului ca sursele programelor sunt deschise, fiecare utilizator are posibilitatea sa adauge sau sa modifice codul sursa al programelor. Orice utilizator poate descoperi un bug, il poate semnala si, in maxim o saptamâna, dezvoltatorii software-ului respectiv lanseaza un bugfix care rezolva problema. De câte ori vi s-a intâmplat sa descoperiti o eroare in Windows, s-o semnalati si sa nu primiti nici un raspuns?

Costul licentei (costul integral al produsului)
La acest punct, Linux se deosebeste foarte mult de Windows. Pentru sistemele de operare Mcrosoft, utilizatorul cumpara dreptul de a utiliza programul (licenta acestuia), pe când in cazul sistemelor Linux, utilizatorul cumpara programul in sine. Care este avantajul? Simplu. Daca cineva si-a achizitionat un sistem Linux, il poate instala de câte ori vrea, pe câte calculatoare vrea. În plus, fata de Windows, Linux nu contine doar sistemul de operare, ci si un set de programe utilitare din toate domeniile.

Modularitatea
În Linux, pachete sunt interdependente. De regula, pentru a putea utiliza un program, pe lânga pachetul care-l contine mai trebuie instalate si alte pachete de dependenta. Acest aparent inconvenient este insa pe deplin rasplatit: s-ar putea ca si alte pachete software sa depinda de pachete deja instalate si astfel se economiseste spatiu pe hard disk. În Windows, doua programe similare isi instaleaza fiecare propriile fisiere, chiar daca folosesc aceleasi resurse. De exemplu, daca instalam doua sau mai multe programe pentru ascultat muzica, acestea folosesc aceleasi codecuri, si executa aceleasi functii (ruleaza muzica), dar au fisiere diferite. Ca urmare, pe hard disk se va ocupa mai mult spatiu.

Posibilitatea de a contribui la dezvoltarea sistemului
Pentru ca sunt Open Source, programele (si nu numai), pot fi analizate si modificate. Oricine descopera un bug il poate semnala sau, daca are cunostintele necesare, il poate corecta, aducând astfel un beneficiu comunitatii.
Utilizatorii avansati pot sa-si optimizeze si sa isi personalizeze sistemele in functie de necesitati.
În lumea Linux totul este liber.

Bine, bine, veti spune, Linux este bun pentru internet, are multe programe si este gratuit, dar cum il instalez? Aici intervine revista noastra, EasyLinux, care va va arata cum sa instalati, sa configurati si sa folositi acest sistem la potentialul sau maxim. Revista cuprinde indicatii pas cu pas si numeroase capturi de ecran menite sa va faca viata mai usoara.
easylinux.ro

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign