Meniu

Editarea si crearea de fisiere cu Nano si Touch

Inainte de detalierea comenzilor de „Touch“ si „Nano“, acoperim marcajele de timp. Fiecare fisier si folder de pe un sistem are un marcaj de timp. De fapt, exista trei marcaje de timp pentru un fisier: - Timp de acces (atime) - Timpul change (ctime) - Timpul modificare (mtime) Pentru a vedea marcajele de timp pentru un fisier puteti folosi comanda:

stat [file name]
Timpul de acces este data si ora la care fisierul a fost ultima data citit. Schimbarea de timp este atunci cand permisiunile de fisiere au fost modificate precum si fisierul in sine. Acum , ca ati inteles ce marcajele de timp sunt pe cale putem continua cu comanda „Touch“.

Comanda „Touch“ este simplu de utilizat. Practic, puteti crea fisiere goale cu „Touch“. Pentru a crea un fisier de a utiliza comanda:

touch [file name]
Numele fisierului poate include un dosar pentru a plasa noul fisier in dosarul specific. De exemplu, puteti crea un fisier numit „empty.txt“ in dosarul „/ tmp“ cu comanda „touch /tmp/empty.txt“. Un fisier gol va fi creat daca numele fisierului indicat nu exista. Daca numele de fisier nu exista , atunci marcajele de timp vor fi modificate si continutul fisierului vor ramane asa cum au fost.

Daca doriti sa modificati numai timpul de acces al unui fisier, apoi utilizati „-a“ optiunea. Urmatoarea comanda va modifica timpul de acces al fisierului „empty.txt“ la data si ora curenta.

touch -a empty.txt
Pentru a modifica numai timpul de schimbare al utiliza parametrul „-m“. Urmatoarea comanda va schimba timpul de modificare a fisierului „empty.txt“ la data si ora curenta.
touch -m empty.txt
Puteti seta o anumita data si ora cu „-d“ parametru si specificand data si ora in ghilimele simple.  Pentru a seta data si ora la 23 octombrie 1974 la 02:48 pentru fisierul „empty.txt“ comanda este:
touch -d '23 October 1974 14:48 empty.txt
NOTA: Timpul este setat pe ceasul de 24 ore.

Daca doriti sa specificati pentru a schimba numai modificarea sau schimbarea de timp doar apoi adaugati in optiunea specifica pentru timpul necesar. De exemplu, pentru a schimba doar timpul de acces la 23 octombrie 1974 la 2:48 pentru „empty.txt“ fisierul comanda este:

touch -a -d '23 October 1974 14:48' empty.txt
Pentru a vedea versiune a fisierului „Touch“ puteti folosi comanda:
touch --version
Comanda „Touch“ este pentru a crea un fisier sau pentru schimbarea marcajele de timp, dar daca doriti sa editati continutul fisierului trebuie sa utilizati un editor cum ar fi „nano“.

Daca nu aveti „nano“ instalat pe sistemul dvs. , atunci puteti rula urmatoarele comenzi pentru distro Linux:

Debian: sudo apt-get install nano
Red Hat: sudo yum install nano
Exista un meniu de baza in partea de jos a ecranului. Comenzile sunt: ^ G - te ajuta ^ O - redactati fisierul (salvati) ^ W - In cazul in care este (gasit) ^ K - Cut text (elimina line) ^ J - Justify ^ X - Exit ^ R - citire (introduceti un alt fisier) ^ \ - Inlocuiti (gasiti si inlocuiti) ^ U - Text netaiata (line paste) ^ T - Pentru a Spell (Verificare ortografica) Daca nu doriti sa vedeti cele doua linii de meniu in partea de jos , atunci ar trebui sa adaugati optiunea „-x“ la pornire „nano“.

Mouse - ul nu va permite sa - l utilizati pentru a interactiona cu interfata „nano“. Pentru a folosi mouse - ul pentru a muta cursorul ca este necesar utilizarea optiunea „-m“ la pornire „nano“.

Pentru a deschide fisierul „empty.txt“ in dosarul curent cu utilizarea mouse - ului comanda este:

nano -m empty.txt
Cea mai buna optiune este de a invata utilizarea de „Touch“ , precum si editarea fisierelor cu „Nano“ si de a folosi elementele de meniu , dupa cum puteti. Editorul „nano“ este foarte util atunci cand se modifica fisierele de configurare.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign