Meniu

Linux iti poate face viata mai usoara

Exista un mit popular ca GNU/Linux este mai complicat si greu decat Windows. Desi exista functii si distributii avansate care necesita abilitati de tehnologie, acest lucru nu inseamna ca Linux este greu de utilizat. Dimpotriva, exista multe lucruri in filozofia si functionalitatea Linux care fac viata utilizatorilor mai usoara.

Ce este Linux?

Linux este un nume de uz casnic, dar totusi poti paria ca exista milioane de utilizatori in afara comunitatii de tehnologie care nu stiu despre asta. Intr-un cuvant, Linux (sau mai exact GNU/Linux) este un sistem de operare, cum este Windows si macOS. Spre deosebire de acestea, Linux nu este produs de o companie particulara ci de o comunitate imensa de dezvoltatori.

Linux este cu licenta libera si sursa deschisa - deci nu trebuie sa achizitionezi nici o licenta de instalare si utilizare. In plus, cea mai mare parte a programelor Linux sunt gratuite.

Ai de unde alege

Una dintre trasaturile cele mai distinctive ale Linux este ca ofera o mare varietate de distributii. Distro sau distributie, este o versiune a programului cu particularitati in el. De exemplu, exista distributii pentru novici, cum ar fi Ubuntu sau Linux Mint, sau distributii care sunt optimizate pentru a rula pe calculatoare vechi, cum ar fi Puppy Linux, sau distributii pentru jucatori, distributii multimedia, distributii concentrare pe securitate etc - lista este destul de mare. Aceasta selectie vasta de distributii disponibile faciliteaza alegerea celei care este cea mai potrivita pentru tine.

Nu este nevoie sa instalezi

Un alt aspect remarcabil al Linux-ului este faptul ca multe distributii pot fi rulate direct de pe un dispozitiv USB. Acest lucru inseamna ca nu este necesar sa il instalezi pe hard disk - trebuie doar sa obtii un dispozitiv USB boot-abil cu distributia dorita, conecteaza-l intr-un port USB si ruleaza sistemul.

In plus, instalarea programelor Linux este destul de simpla. Majoritatea programelor de care are nevoie utilizatori tipici pot fi gasite in depozitele de programe centralizate. Programul necesar il gasesti in lista si il instalezi intr-o secunda. Poti instala zeci de aplicatii la un moment dat, iar acest lucru implica rar repornirea calculatorului.

Securitate si confidentialitate ma buna

Linux este, de asemenea, cunoscut pentru securitate si protectia vietii private. Acest lucru este valabil si pentru distributia medie, nu numai pentru cele concentrate pe securitate. Desigur, nu poti spune ca malware-ul nu este cunoscut in Linux, dar cantitatea de virusi si alte amenintari este mult mai scazuta decat in cazul altor sisteme de operare. Poti obtine un program anti-malware, daca insisti, dar pentru Linux, spre deosebire de Windows, acest lucru nu este necesar.

Linux ruleaza si pe calculatoare vechi

In plus de costul zero al licentei, un alt avantaj este faptul ca functioneaza decent pe calculatoare slabe si/sau vechi. Sigur, cu un calculator mai puternic, lucrurile vor fi mai rapide, dar chiar si o masina veche de zece ani poate fi utilizata pentru a rula o distributie GNU/Linux. Nu orice distributie va rula pe o masina veche de zece ani, dar aproape orice distro facut special pentru calculatoarele vechi, cum ar fi antiX, va functiona foarte bine.

Personalizare

Inca o modalitate prin care Linux iti usureaza viata este cu optiunile uriase de personalizare. Nu iti place o caracteristica particulara, functionalitate si aspect etc? Sunt sanse sa-l poti schimba. Nu poti schimba absolut totul, dar optiunile de personalizare in GNU/Linux sunt de mii de ori mai multe decat in orice alt sistem de operare.

Poti sa te gandesti probabil la multe alte modalitati in care GNU/Linux iti va usura viata, dar chiar si aceste puncte prezinta avantajele sale. Daca nu ai incercat niciodata Linux deoarece consideri ca este prea complicat pentru tine, este posibil sa nu fie cazul si este posibil sa iti doresti sa iei in considerare incercarea acestuia. La inceput calatoria ar putea fi cam aspra, dar dupa un timp vei vedea ca esti pe drumul cel bun.

OlderGNU

Continut din vechiul website
  • | 85 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign