Meniu

Atop - atunci cand trebuie sa stiti exact ce se intampla la nivelul resurselor de sistem

Resursele de sistem sunt intotdeauna limitate, indiferent de tipul de computer sau server pe care il utilizati. Nu este niciodata suficienta memorie RAM, thread-uri CPU sau I / O pe disc. Instrumentele de nivel inalt, cum ar fi top, htop, sar, iostat sau vmstat, va ajuta, dar va ofera doar o privire de ansamblu asupra utilizarii resurselor. Ele nu va permit sa vedeti ce parte a programului sau procesului consuma prea mult RAM.

Atop, un program puternic de monitorizare care va permite sa monitorizati la nivel de sistem privind utilizarea procesorului si a memoriei / swapului, precum si sa vedeti traficul de intrare / iesire, utilizarea retelei la nivel de sistem - in timp real sau istoric. De asemenea, va permite sa stocati date brute intr-un fisier pentru analiza pe termen lung a nivelurilor de sistem si a nivelelor de proces, precum si pentru a vedea consumul de resurse pentru fiecare fir intr-un proces al unui program multiprocesor.

Din linia de comanda, puteti tasta

yum install atop
sau
------------------ For 32-bit Systems ------------------
wget http://www.atoptool.nl/download/atop-2.1-1.i586.rpm
rpm -ivh atop-2.1-1.i586.rpm
------------------ For 64-bit Systems ------------------
wget http://www.atoptool.nl/download/atop-2.1-1.x86_64.rpm
rpm -ivh atop-2.1-1.x86_64.rpm
(pentru RedHat/CentOS) sau
sudo apt-get install atop
(pentru Debian).

Daca doriti pornirea  odata cu sistemul:

------------------ RedHat/CentOS based systems ------------------
chkconfig --add atop
chkconfig atop on --level 235
(pentru RedHat/CentOS) sau
sudo update-rc.d atop defaults             [Debian based systems]
(pentru Debian).

Odata instalat, deschideti un terminal si schimbati la utilizatorul radacina. Desi Atop poate fi rulat ca utilizator, veti primi mai multe informatii de la acesta atunci cand executati ca root.

In sectiunea de sus, fiecare linie este un tip de resursa (prima coloana):

CPC (CPU total), CPU, CPL (informatii despre incarcarea procesorului), MEM, SWP (ocupare swap si informatii overcommit) / MDD / DSK (volum logic / utilizare multipla / disc), NET.

Daca aveti mai multe CPU-uri sau nuclee, veti avea un rand principal numit CPU (cu majuscule) si apoi un rand suplimentar pe nucleu denumit CPU (litere mici).

Sectiunea de nivel de proces va afisa ceva similar cu cel cu care sunteti obisnuit cu programul de top. Retineti ca iesirea este, de asemenea, frumos paginata (^ F pentru a merge mai departe, ^ B pentru a reveni).

Puteti controla iesirea comenzii top din tastatura.

m pentru iesirea din memorie;

atop -m
d pentru iesirea in legatura cu discul;
atop -d
n pentru iesirea in retea;
atop -n
v pentru diferite caracteristici ale procesului;
atop -v
c pentru linia de comanda a procesului.
atop -c
Iata cateva utilizari avansate ale lui Atop.

- Programatorii care scriu programe multi-core si multi-thread pot apasa tasta s in timp ce programul lor ruleaza pentru a afisa informatii specifice de programare despre firul principal al fiecarui proces. De exemplu, politica de programare, valoare frumoasa, prioritate, prioritate in timp real si numar CPU (curent sau ultimul utilizat) si stare.

atop -s
- In plus, arata numarul firelor in cadrul acestui proces ce se afla in starea de functionare (ocupat de CPU sau in asteptare in coada). Numarul total de fire poate fi determinat prin acumularea acestor trei valori (coloanele TRUN, TSLPI si TSLPU).

- Este posibil sa aveti o functie de apelare a unei alte functii, apelarea unei alte functii si nu va puteti da seama de ce nu se scrie nimic pe disc. Apasati tasta d. Liniile cu eticheta LVM (volume logice) si DSK (discuri fizice care stau la baza lor) arata activitatea discului la nivel de sistem.

- La nivel de proces, activitatea discului este afisata ca si cantitate de date transferata prin citiri (coloana RDDSK) si scriere (coloana WRDSK). De obicei, datele scrise sunt stocate in cache-ul paginii din memorie inainte de a fi scrise  fizic pe disc. Cand datele sunt scrise in memoria cache a paginii, dar sunt distruse inainte de scrierea fizica pe disc, acea suma este raportata ca anulata (coloana WCANCL).

- Faceti fereastra mai mare si se adauga coloane pentru statisticile de nivel de sistem, cum ar fi numarul de transferuri Kb pe solicitare de citire si scriere, cantitatea totala de transfer pe secunda pentru citire si scriere si numarul mediu de solicitari din coada de solicitare a discului .

- Acum puteti vedea cu usurinta exact ceea ce se intampla la disc la nivel de sistem. Puteti vedea ca ceva a anulat cererea dvs. de scriere inainte de a fi scris pe disc. Din pacate, nu va va spune care linie din programul dvs. cauzeaza acest lucru.

- La elaborarea unui program, scurgerile de memorie sunt extrem de greu de gasit.  Atop va permite sa urmariti in mod dinamic memoria, inregistrand toate datele in timp si firele, permitandu-va sa identificati cu usurinta scurgeri de memorie.

- Apasati tasta "u". Acest ecran afiseaza in coloana cea mai potrivita care utilizatorii sunt activi (sau au fost activi in ultimul interval), iar in coloana cea mai din stanga cate procese are fiecare utilizator. Coloanele aflate intre acestea arata consumul CPU acumulat, consumul de memorie virtuala si rezidenta acumulat, datele transferate acumulate de pe / pe disc si (numai in cazul cand modulul netatop este activ) transferurile de retea acumulate.

Atop ruleaza ca un demon.  Atop creeaza, de asemenea, fisierele jurnal in locatia standard a fisierului jurnal pentru distro. Datele istorice sunt stocate in fisierele jurnal. Fisierele de jurnal sunt comprimate. Pentru a vizualiza un fisier log, tastati 'atop -r / full / path / to / atop / log / file.

Odata ce deschideti un fisier jurnal (de exemplu, atop -r / var / log / atop / atop_20170618), utilizati t pentru a merge mai departe in intervale de 10 minute si T pentru a reveni. Puteti analiza anumite momente apasand b, apoi introduceti ora.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign