Meniu

Noua versiune a bibliotecii React.js va fi sub licenta MIT

Facebook v-a schimba licenta React.js catre MIT, impreuna cu licentele pentru Jest, Flow si Immutable.js.

Problema este crearea unei licente Facebook prin preluarea unei licente existente open source, modificarea acesteia cu o scurta rezerva de brevet de inventie, apoi denumirea licentei BSD + Patents. Facebook a revendicat licenta de a fi compatibila cu GPL, ceea ce a fost acceptata, licenta BSD cu trei clase, este o licenta acceptata open source.

Cu exceptia cazului in care nu era compatibil, un fapt care nu a fost recunoscut decat dupa codul de la React.js, o biblioteca pentru construirea UI-urilor interactive JavaScript, a fost utilizata de intr-un numar considerabil de proiecte open source.

Prima problema a inceput sa apara la Fundatia Apache in mai, iar la 15 iulie fundatia a declarat licenta ca fiind "Categoria X", scotind-o in afara limitelor pentru dezvoltatorii care folosesc licenta populara Apache. Orice cod BSD + Brevete deja incorporate in proiectele licentiate Apache a fost eliminat pana la 31 august.

Problema a fost cu clauza de brevet pe care Facebook a adaugat-o licentei, care prevede ca oricine foloseste codul, direct sau indirect, nu poate lua masuri legale impotriva Facebook pentru orice incalcare a brevetelor care implica software, fara a pierde dreptul de a utiliza si distribui codul. De asemenea, daca cineva care utilizeaza codul cere altcuiva decat Facebook pentru incalcarea brevetului care implica codul Facebook, drepturile la codul se pierd, de asemenea.

Problema nu era legata de protectia brevetelor: Multe licente de tip open source, inclusiv Apache, au clauze de brevet care impiedica utilizatorii sa judece orice brevete pe care software-ul acoperit le-ar putea incalca, dar licenta Facebook urmareste sa protejeze compania impotriva incalcarii de catre oricine. Unii se tem, de asemenea, ca formularea ar putea face ca lucrarile derivate din aval sa fie afectate si de un proces in amonte.

Facebook a refuzat fie sa rescrie licenta, fie sa o adopte pe cea noua, emisa o declaratie pe 18 august, in care a spus: "Am cautat metode in acest sens si am ajuns la ASF pentru a vedea daca am putea sa incercam sa lucram impreuna cu ei, dar au venit in gol. "

De cativa ani, React.js a fost puternic incorporat in Calypso, interfata WordPress.com. Mai recent, comunitatea WordPress a inceput sa o foloseasca pentru noul editor Core Gutenberg, care este planificat sa fie inclus in toate versiunile WordPress in sine, ceea ce reprezinta unul dintre cele patru site-uri web de pe internet.

Pe 14 septembrie, Matt Mullenweg, fondatorul si CEO al companiei-mama WordPress, Automattic, a scris o postare in blog explicand ca Automattic nu are o problema cu clauza de brevet Facebook

 

Evident, cei care folosesc software-ul vor trebui sa se actualizeze pentru a beneficia de noua licenta.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign