Meniu

Despre supraveghere: de la Monica Macovei citire ....

Supravegherea, retinerea datelor sau a metadatelor sunt, se pare, idei bine inradacinate care sunt aduse in discutie cu regularitate si exploatate de presa deoarece produc audienta. Despre cele mentionate anterior s-a vorbit si se pare ca se va mai vorbi si de acum inainte.

În jurul celor trei legi ale supravegherii propuse pâna acum in România si picate, s-a creat destul de multa vâlva, foarte multi grabindu-se sa „explice” cetatenilor de ar fi bine sa avem astfel de legi. Ca urmare consider ca este benefic sa analizam declaratiile persoanelor publice cu privire la astfel de propuneri legislative.

Voi incepe prin a analiza spusele doamnei europarlamentar (la acea vreme) Monica Macovei, din cadrul unui interviu acordat publicatiei gândul.info prin 2015.

În peste 90% din tarile democrate ale lumii nu iti cumperi cartela pre-pay fara buletin de identitate si copie pasaport.

Fiul meu a stat o luna in Belgia si si-a luat evident abonament cu pasaport, copie pasaport.

Da ati citit bine, buletin de identitate si copie a pasaportului, nu una ori cealalta, ci ambele. Din afirmatia doamnei Macovei intelegem ca daca nu ai pasaport nu-ti poti cumpara cartela preplatita.

În continuare doamna Macovei da si un exemplu, fiul dânsei a trebuit sa prezinte pasaport/copie pasaport pentru un abonament in Belgia. Atentie, abonament nu cartela preplatita. Sa prezinti un act de identitate operatorului de telefonie pentru incheierea unui contract este necesar deoarece operatorul are nevoie de datele personale ale clientilor pentru a le trimite factura de plata. Si in România este necesar sa prezinti un act de identitate pentru un abonament la oricare dintre operatorii de telefonie mobila.

Nu pot sa ma duc intr-o cafenea, in aeroport sau in oricare alt loc public, care are wireless si sa ma conectez fara sa sa-mi dau o adresa de mail sau un numar de telefon.

Doamna Macovei se pare ca nu are o problema in a oferi adresa personala de posta electronica sau numarul de telefon pentru a se putea conecta la internet insa a uitat sa explice telespectatorilor urmatoarele.

Cum poate verifica persoana de la cafenea/aeroport/loc public care iti da parola de la reteaua fara fir ca adresa de posta electronica ce i-o oferi este reala?

Ce lege o poate impiedica pe persoana careia ii ofer adresa de posta electronica sau numarul de telefon sa dea altora aceste date?

O lege care va obliga oamenii sa ofere informatii personale in locurile enumerate mai sus ar fi inutila pentru ca nu se poate verifica corectitudinea informatiilor oferite, dar ar fi totodata si periculoasa deoarece date de contact cum sunt adresa de posta electronica si numarul de telefon pot ajunge pe mâini necunoscute, asta in cazul in care sunt oferite datele adevarate. Practic doamna Macovei ne spune sa avem incredere in toti angajatii unor localuri unde ne conectam la internet.

Nu e normal sa poti sa cumperi cartele preplatite unde nu-ti dai nimic, nu sti cine esti, nu dai nici o data despre tine, de la orice chiosc. Nu-i normal. Trebuie sa le cumperi doar de la Vodafone, Cosmote, Orange, adica de la companii de telefonie si sa-ti dai un act de identitate, trebuie sa-ti dai un act de identitate astfel devenim paradisul infractorilor si chiar al teroristilor fiindca toti vor veni sa cumpere cartele telefonice si preplatite si telefoane de la noi si isi vor desfasura activitatea de aici sau pleaca cu ele, asta se va intâmpla.

Ca vor veni multi infractori sau chiar teroristi in România sa cumpere cartele preplatite este doar o presupunere a domnei Macovei, nu o putea proba in acest moment, dovada ca nu a oferit nici o informatie in acest sens. Daca are totusi dovezi ar trebui sa le prezinte autoritatilor. De asemenea doamna europarlamentar a omis sa spuna de unde stie ca infractorii sau teroristii isi pun la cale operatiunile folosind telefoane. Cumva planuri se fac doar la telefon ?

Continutul mailului sa fie citit numai cu autorizatie de la judecator.

Mai avem si listingul, adica cu cine am vorbit eu Monica, in cinci ore sau trei zile si acolo ai numai numarul si al cui e numarul.

Traducând din romgleza in româna descoperim ca doamnei Macovei i se pare absolut normal sa ne fie citite atât convorbirile cât si metadatele dar bineinteles doar cu autorizatie de la judecator. Însa interceptarea datelor, stocarea si prelucrarea lor cum sa se faca, tot cu autorizatie sau fara?

Sa se stie când am vorbit, cu cine am vorbit si cât timp inseamna sa fie creat un profil al fiecarui cetatean si sa fie stocat intr-o baza de date. Conform dezvaluirilor lui Edward Snowden astfel de actiuni erau intreprinse de Agentia de Securitate Nationala a SUA. Astfel de practici nu au legatura cu democratia, mai degraba cu totalitarismul.

O astfel de lege este in contradictie cu Constitutia României, ne-a confirmat acest lucru chiar CCR prin deciziile date in cazul celor trei legi ale supravegherii.

Nu e greu de identificat, dar si pe Google putem afla asta singuri, cui apartine un numar. Poate nu in toate cazurile.

În continuare doamna Macovei ne spune ca putem afla ale cui sunt anumite numere de telefon (probabil numere cu abonament) folosind motorul de cautare de la Google si nu cred ca a facut referire la numere publice. Serios ?

Probabil ca nu si-a dat seama, insa afirmatia doamnei Macovei este periculoasa, se poate cultiva teama in rândul cetatenilor spunând ca se pot afla numere de telefon folosind un motor de cautare. Sau poate ca ar trebui monitorizat si traficul prin motorul de cautare de la Google, nu ?

Pentru a vedea cine cauta numere de telefon, bineinteles.

Daca ai un terorist sau unul dintr-o retea care ajuta teroristii si care traverseaza intr-o zi cinci tari.

Am lasat cea mai interesanta afirmatie pentru finalul articolului. Un om care traverseaza intr-o zi cinci tari. Cu ce mijloc de transport si când mai are timp sa puna la cale infractiuni la telefon ?

Atentate teroriste s-au petrecut din nefericire in tari unde se cumpara cartele de telefon cu buletinul (Franta) si unde s-a practicat sau inca se practica supravegherea pe care doamna europarlamentar o considera benefica (SUA). La ce au fost de folos ?

Doamna Macoveia incercat sa ne explice ceva fara se ne spuna nimic concret insa a spus-o in asa fel incât a vrut sa para ca stie ce spune.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign