Meniu

Lansarea automata a aplicatiilor la boot in Linux

De foarte multe ori este necesar sa automatizezi diverse operatii in Linux. Printre cele mai raspandite astfel de necesitati sunt cele de lansare a unor aplicatii la boot sau de incarcare a unor module. Desi este in principiu o operatie simpla si care nu necesita niste cunostinte deosebite, se pare ca pune probleme utilizatorilor incepatori, mai ales datorita faptului ca diversitatea mediilor de lucru ofera solutii diverse pe care nu le gasiti structurate si prezentate intr-un singur articol. Sa incercam sa o facem noi.

/etc/rc.d/rc.local

Daca cineva intreaba pe un forum cum se procedeaza pentru a lansa automat o aplicatie la boot va primi mai mult ca sigur raspunsul legat de introducerea unei linii in /etc/rc.d/rc.local. Este mai mult sau mai putin corect, in sensul ca, daca veti incerca sa lansati o aplicatie care ruleaza sub interfata grafica veti constata ca nu merge deoarece liniile respective sunt rulate inainte de logarea userului si lansarea mediului de lucru. Acesta este insa o solutie buna daca doriti sa incarcati un modul, sa rulati o aplicatie care nu ruleaza sub X sau o aplicatie care nu trebuie lansata pentru un anumit utilizator (setarea va fi valabila pentru toti). Mai trebuie mentionat ca pentru incarcarea unui modul, Mandriva Linux va ofera un fisier dedicat pe care il gasiti in /etc/modprobe.preload. Lucrurile sunt deci destul de clare, daca doriti sa folositi fisierul rc.local il deschideti cu un editor de text si scrieti in el la final comenzile dorite. Trebuie sa fiti root ca sa il puteti modifica.

KDE

KDE este deja un mediu de lucru foarte dezvoltat si va ofera posibilitatea sa lansati diverse aplicatii sau sa lansati comenzi la pornirea interfetei grafice. Acesta se realizeaza prin intermediul fisierului /home/user/.kde/Autostart unde puteti trece diversele comenzi pe care doriti ca sistemul sa le ruleze. Fisierul este specific fiecarui utilizator in parte.

GNOME

Ca si KDE, mediul de lucru GNOME are un instrument dedicat automatizarii unor operatii. Este chiar „mai avansat“ decat KDE deoarece ofera si o interfata grafica in acest sens. Gasiti optiunea in Gnome Control Center → Advanced → Sessions → Startup Programs. Suplimentar veti avea si posibilitatea de a stabili ordinea de lansare a proceselor respective.

XFCE

Pentru XFCE trebuie sa faceti un script pe care il plasati in /home/user/Desktop/Autostart/. Daca directorul respectiv nu exista trebuie sa il creati. Puteti face un singur script numit sa spunem lansare_aplicatii pe care apoi il copiati acolo si il editati functie de necesitati. Un script este un fisier text care contine comenzile pe care doriti sa le rulati si caruia ii dati apoi drepturi de executie cu chmod +x nume_script. Un exemplu de astfel de script, care porneste xmms este

#!/bin/sh xmms&

Observati ca la final am adaugat & pentru a trimite procesul in background. Este un amanunt de care trebuie sa tineti cont, altfel, daca aveti o lista de aplicatii care trebuie sa pornesca sistemul se va opri la prima dintre ele. De asemenea prima linie a scriptului este #!/bin/sh pentru a folosi /bin/sh pentru executia acestuia.

IceWM

Si in IceWM vom folosi un script. Acesta se va numi startup si la fel ca mai sus la XFCE trebuie facut executabil cu cu chmod +x nume_script. El trebuie plasat pentru fiecare utilizator in ~/.icewm/startup.

WindowMaker

Lansarea aplicatiilor sau rularea unor comenzi se face editand fisierul /home/user/GNUstep/Library/WindowMaker/autostart

Fluxbox

Editati /home/user/.fluxbox/startup introducand comenzile care doriti sa fie rulate. Nu uitati sa adaugati & la final.

Andreea

"Rome wasn't built in a day" !
  • | 120 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign