Meniu

Topul 10 al greselilor din Web Design

1. Folosirea frame-urilor
Impartind o pagina in frame-uri aceasta devine foarte confuza pentru utilizatori, deoarece frame-urile incalca stilul de model fundamental al utilizatorului despre o pagina web. Toate ca toate, dar nu avem posibilitatea sa facem un "bookmark" la pagina curenta si sa ne intoarcem la ea mai târziu (bookmark-ul are un link catre alta pagina cu frame-uri), adresele web nu mai functioneaza si tiparirea este greoaie. In afara de acestea, predilectia actiunilor utilizatorului bat la usa: cine stie ce informatii vor apare cand voi da click pe un link?

2. Gratuitatea folosirii ultimei tehnologii
Nu incercati sa atrageti utilizatori in site-ul vostru folosind laude despre ultimele tehnologii folosite. Veti atrage câtiva, dar majoritatea utilizatorilor vor judeca in functie de continutul ajutator si de diversitatea ofertei de produse si servicii bune. Folosind cuvinte ca "ultima" sau "cel mai" inainte de versiunea finala, este sigur o cale de a descuraja utilizatorii: daca sistemul lor "crapa" in timp ce viziteaza site-ul vostru, puteti paria ca ei nu se vor mai intoarce niciodata in site. Doar daca sunteti intr-o afacere de vânzari de produse Internet sau servicii, cea mai buna cale este a astepta pâna câstigati experienta cu respectul fata de caile apropiate in folosirea noilor tehnologii. Când tehnoredactarea era "tânara", se introduceau douazeci de fonturi in document, deci gasim similaritate in designul pentru Web. Iata un exemplu: folositi VRML daca aveti informatii care sunt legate de spatiul tridimensional (adica, design arhitectural, jocuri "ucide tot", planuri chirurgicale). Nu folositi VRML daca datele sunt N-dimensionale, decât daca sunt necesare pentru producerea unor viziuni bidimensionale care se alineaza cu tipul de vizualizare si tipul de hardware pe care il are utilizatorul.

3. Text "Scalabil", sublinieri si animatii rulind constant
Niciodata sa nu includeti elemente ale paginii care se misca in continuu. Imaginile miscatoare au puterea unor viziuni umane periferice. O pagina ar trebui sa nu emuleze o piata intr-un oras, pentru ca este un atac constant la simturile umane: dati-i userului ceva pace si liniste sa citeasca textul! De asemenea, este un mic dracusor.

4. Adrese de web (URLs) complexe
Atâta timp cât adresabilitatea la nivel de masina, adica o adresa de web (URL) nu ar trebui expusa in interfata utilizatorului, se observa ca utilizatorii actuali incearca sa decodeze adresele paginilor pentru a interactiona cu structura web-site-urilor. Utilizatorii fac aceasta pentru ca simt lipsa suportului de navigare si pentru a gasi sensul localizarii in web browser. Astfel, un URL ar trebui sa contina directoare citibile si nume de fisiere care reflecta natura informatiei De asemenea, uneori, utilizatorii au nevoie sa tasteze un URL, deci incercati sa reduceti riscul de tastare folosind nume scurte cu toate caracterele mari si fara caractere speciale (multa lume nu stie sa tasteze caracterul ~).

5. Pagini "orfane"
Fiti sigur ca toate paginile includ o specificatie clara a site-urilor de care apartin pentru ca utilizatorii sa poata accesa direct fara sa mai intre in pagina voastra. De asemenea, fiecare astfel de pagina ar trebui sa faca legatura la pagina voastra.

6. Pagini lungi
Doar 10% din utilizatori fac "scroll" informatiei ce este vizibila pe ecran când receptioneaza o pagina. Toate continuturile critice si optiunile de navigare ar trebui sa apartina zonei de sus a paginii (header-ului). Utilizatorii folosesc mai mult scroll-ul cu cat câstiga mai multa experienta. Recomandarea este sa reduceti pe cât se poate scroll-ul in paginile de navigare.

7. Lipsa de suport de navigare
Nu va gânditi ca utilizatorii stiu atat de multe despre site-ul vostru cat stiti voi. Intotdeauna vor avea dificultati in gasirea de informatii, deci au nevoie de un suport, in sensul unei perceperi a structurii. Porniti designul vostru cu o intelegere buna a structurii spatiului destinat informatiei si comunicati explicit aceasta structura utilizatorului. Furnizati o harta a site-ului (site map) si lasati utilizatorul sa inteleaga unde se afla si incotro sa o apuce. De asemenea, aveti nevoie de o facilitate de cautare atâta timp cât suportul de navigare nu e satisfacator.

8. Culori ale link-urilor
Link-urile catre paginile pe care utilizatorii pot sa le viziteze sunt albastre; linkurile catre paginile deja vizitate sunt mov sau rosii. Nu va jucati cu astfel de culori atâta timp cât abilitatea de intelegere a linkurilor ce au fost vizitate este unul din ajutoarele de navigare, care sunt standard in majoritatea browser-elor. Consecventa este cheia de a invata tilizatorii ce inseamna culoarea unui link.9. Informatii "expirate"
Trebuie sa va gânditi la bugetul alocat angajarii unui "gradinar" web, ca parte din echipa voastra. Aveti nevoie de cineva care sa rupa buruienile si sa replanteze florile ca schimbari ale website-ului, dar si mai mult personal pentru a crea continut nou, pentru intretinere. In practica, intretinerea este un mod ieftin de a spori continutul website-ului atata timp cat multe din paginile vechi isi mentin propria relevanta si ar trebui legate de noile pagini. Binenteles, câteva pagini ar trebui eliminate complet de pe server dupa expirarea datei de utilizare.

10. Lungimea timpului de descarcare
Aceasta greseala este inclusa in acest top din cauza ca multa lume nu intelege ce inseamna, nu din cauza ca este importanta. Traditional ghidurile factorilor umani indica 10 secunde ca fiind maximul timpului de raspuns, inainte ca utilizatorii sa isi piarda interesul. Tehnologic vorbind, aceasta limita de timp poate fi redusa la 7 secunde, aceasta ultima limita fiind si un instrument de marketing, cu care puteti atrage clienti. Pe web, utilizatorii se antreneaza sa indure atâta suferinta cât sa accepte sa se mareasca aceasta limita la 15 secunde pentru citeva pagini. Chiar si website-urile cu numar ridicat de utilizatori trebuie sa ia in considerare acest timp de descarcare (download): se observa ca se acceseaza site-uri de pe calculatoarele de acasa, dupa-masa sau seara, deoarece utilizatorii sunt prea ocupati sa navigheze in timpul orelor de lucru. Folosind latimea de banda, navigarea se inrautateste, nu mult, din cauza ca Internetul adauga utilizatori mai multi decât infrastructura poate duce.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign