Meniu

SMS-ul este pe cale de disparitie?

SMS-ul, un serviciu de aceeasi vârsta cu primele telefoane mobile aparute, extrem de util in anumite situatii, continua sa existe si sa fie folosit in prezent de un numar semnificativ de posesori de telefoane mobile. Asta in ciuda evolutiei fara precedent in acest domeniu, simple telefoane devenind in ultimii ani adevarate computere de buzunar, uneori aproape la fel de puternice chiar ca si computere desktop.

Într-adevar, pe masura ce accesul la Internet prin retele mobile tinde sa devina oarecum o banalitate pentru multi dintre noi, nu mai folosim SMS-ul la fel de des ca acum câtiva ani când acesta era una dintre cele mai rapide si la indemâna modalitati de comunicare. Numarul relativ redus de caractere pe care il permite un SMS precum si numeroasele facilitati oferite de aplicatiile de mesagerie online (Facebook Messenger, Telegram, WhatsApp si multe altele) ne fac sa ne intrebam cât timp va mai trece pâna ce traditionalul mesaj text va deveni amintire.

Momentul disparitiei SMS-ului s-ar putea sa fie mai apropiat decât credem daca luam in calcul pasii facuti de gigantul online Google din ultima vreme. Acesta intentioneaza sa creeze un serviciu de comunicatii GSMA oarecum similar SMS-ului, dar cu functii suplimentare pentru telefoanele cu Android. Acest serviciu se numeste RCS (Rich Communication Services) si va aduce functii precum mesageria de grup, apeluri vocale prin IP sau chiar transfer de fisiere, functii care se presupune ca vor putea fi utilizate de pe o retea mobila pe alta.

Pentru a implemente serviciul RCS, Google colaboreaza cu numerosi operatori mobili globali si regionali ca América Móvil, Bharti Airtel Ltd, Deutsche Telekom, Globe Telecom, Millicom, Orange, Sprint, Telenor Group, TeliaSonera, Telstra, Turkcell, Vodafone etc.

Operatorii au cazut de acord sa faca tranzitia spre un profil universal bazat pe specificatiile RCS ale GSMA si pe clientul RCS de pe Android, furnizat de Google in colaborare cu producatorii de telefoane mobile, conform unei declaratii de presa de la MWC (Mobile World Congress) din Barcelona.

Dupa parerea unora, miscarea facuta de Google este oarecum tardiva având in vedere nivelul la care se afla in prezent platformele de mesagerie. WhatsApp, spre exemplu, a depasit recent pragul de un miliard de utilizatori activi lunar, dar nici Facebook Messenger nu este departe de aceste cifre. Daca mai luam in considerare si faptul ca aceste aplicatii ruleaza pe toate sistemele de operare utilizate in prezent pe telefoanele mobile (Android, iOS, Windows etc.), tindem sa dam dreptate celor care cred ca Google a asteptat un pic prea mult si ne intrebam cât succes va avea aceasta initiativa.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign