Meniu

Cum cream un pachet software Ubuntu pornind de la sursa

Desi Linux-ul a devenit in ultimul timp din ce in ce mai prietenos cu utilizatorul, fie el si incepator, mai ramân totusi unele aspecte despre care putem spune ii tin la distanta sau ii descurajeaza pe multi. Unul dintre acestea consta in necesitatea de a constri pachetele software instalabile pe anumite distributii (Ubuntu, in cazul nostru) pornind de la sursa. Mai ales daca dorim sa utilizam cea mai recenta versiune a unei aplicatii, s-ar putea sa fim nevoiti a ne construi noi insine pachetul de instalare daca acesta nu a fost creat (sau facut public) dinainte de catre altcineva.

Desi pare ceva ce necesita un nivel avansat de cunoastere a Linux-ului, costruirea unui pachet software din sursa nu este nici pe departe atât de dificila. Nu sunt necesare cunostinte de programare sau de alta natura. Trebuie doar sa urmam câtiva pasi simpli si, intr-un timp relativ scurt, ne putem bucura de propriile noastre pachete (.deb) create direct din sursa. Avem doua modalitati de a obtine rezultatele urmarite, modalitati pe care vi le prezentam in continuare.

1. Checkinstall - va fi necesara instalarea unui pachet, scriind urmatoarea comanda in Terminal:

sudo apt-get install checkinstall

Apoi, bineinteles, va trebui sa descarcam arhiva continând sursa aplicatiei pe care dorim s-o instalam. Dupa descarcare, vom efectua dezarhivarea si vom deschide folderul rezultat. În acest folder vom deschide un Terminal si vom da comanda "./configure" urmata de tasta Enter. Vom fi instala dependintele necesare, daca e cazul, in functie de raspunsul dat de respectiva comanda. Daca reusim sa rezolvam problema dependintelor, vom da comanda "make", a carei executie poate dura un timp, in functie de mai multi factori, printre care si puterea CPU-ului. Abia dupa acest pas poate incepe construirea propriuzisa a pachetului, scriind comanda "sudo checkinstall" si tastând apoi parola de root. Ni se va afisa o lista cu paisprezece optiuni, printre care tipul de arhitectura (i386, x64 etc.), schimbarea locatiei pachetului .deb etc. Vom tasta nmarul respectivei optiuni si vom da Enter. Vom gasi pachetul .deb proaspat creat in locatia aleasa anterior.

2. Debreate - o varianta mai usoara si care asigura chiar rezultate mai bune, având la dispozitie mai multe optiuni. Va trebui sa instalam programul "Debreate", program special conceput pentru construirea pachetelor .deb. Îl putem descarca, in format .deb, bineinteles, de aici. Presupunând ca am descarcat si dezarhivat anterior sursa aplicatiei pe care dorim s-o instalam, deschidem Debreate, completam câteva câmpuri obligatorii precum denumirea pachetului, versiunea, numele de maintainer si o adresa de e-mail, apoi alegem locatia fisierelor necesare construirii pachetului (adica folderul dezarhivat anterior). Urmatoarele câmpuri care apar sunt optionale (putem chiar adauga o intrare in meniu pentru pachetul in cauza, pentru ca dupa instalare sa poata fi gasit in meniu). La final, vom apasa butonul verde pentru construirea pachetului .deb. Vom fi intrebati unde dorim sa-l salvam, alegem o locatie si apoi se declanseaza procedeul automat de construire si de salvare.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign