Meniu

Guake - un Terminal mai prietenos

Multi dintre cei care ati trecut pe Linux v-ati familiarizat probabil cu elementul forte al acestui sistem de operare, Terminalul. Desi la inceput, chiar acesta va facea sa fugiti de Linux, ati observat intre timp cât de rapid se pot face o multime de lucruri doar scriind niste comenzi, unele foarte usor de retinut, altele, intr-adevar, mai complexe. Linux a evoluat suficient in ultimii ani incât marea majoritatea a lucrurilor se pot face acum utilizând aplicatii cu interfata grafica. Asta a reusit sa atraga mai multi utilizatori in lumea Linux si sa duca bineinteles la dezvoltarea sa, prin contributia adusa de cei ce-l folosesc.

Orice interfata grafica, oricât ar parea ea de simpla, nu poate rula fara sa consume o parte din resursele hardware ale computer-ului. Asta nu are ca sigur rezultat, mai mult sau mai putin perceptibil, o scadere a vitezei de lucru. Atunci când timpul ne preseaza, ne dam seama cât de util este sa retinem câteva comezi de baza si sa le scriem in Terminal, câstigând uneori minute bune pe care le putem folosi intr-un mod mai placut decât sa asteptam sa se deschida interfata grafica a nu stiu carei aplicatii. Daca vreti sa aflati unele dintre cele mai utile comenzi pentru Terminal pe Debian, Ubuntu, Linux Mint si derivatele acestora click aici.

Chiar daca suntem constienti de avantajul pe care ni-l ofera Terminalul, uneori ne vine greu sa-l cautam in meniu sau sa dam click cu mouse-ul pe scurtatura acestuia, pentru a-l deschide si ne multumim cu confortul oferit de interfata grafica. Daca totusi ne place rapiditatea Terminalului, il putem aduce mai la indemâna cu ajutorul lui Guake, un Terminal care se deschide instantaneu la apasarea unei taste, economisind iarasi timp. Guake se poate instala pe distributiile care au ca mediu grafic Gnome sau un derivat al acestuia. Noi l-am testat si functioneaza fara probleme.

Desi este doar un Terminal, Guake impresioneaza prin posibilitatile de configurare pe care le ofera. În primul rând, poate fi setata tasta sau combinatia de taste prin care vrem sa-l deschidem, apoi putem seta marimea ferestrei, transparenta, culoarea sau imaginea de fundal, fontul culoarea textului, afisarea sau nu a iconitei sale pe bara etc. În mod implicit, tasta pentru deschiderea Guake este F12. Apasam odata F12 pentru a-l deschide si inca odata pentru a-l inchide.

Guake este disponibil in centrele software ale majoritatii distributiilor, iar dupa instalare nu trebuie decât sa-l cautam o singura data in meniu, sa-l deschidem si sa-l configuram asa cum ne place. Apoi, ne va sta tot timpul la dispozitie, scutindu-ne de eforturi nu mari, dar repetate.

Folosind Guake, Terminalul se poate transforma cu usurinta din sperietoare in element de atractie al Linuxului....

Source: guake-project.org

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign