Meniu

Hotmaps - Instrument open source de cartografiere si planificare

Hotmaps este un proiect open source pentru administratiile locale, regionale si nationale privind planificare a incalzirii si racirii (incalzirea si racirea in sectoarele rezidentiale si industriale reprezinta jumatate din consumul de energie al UE). Proiectul a inceput in octombrie 2016 si a fost finantat prin programul Uniunii Europene de cercetare si inovare Orizont 2020.

Proiectul Hotmaps este conceput pentru a sprijini autoritatile publice si planificatorii urbani, si pentru ce dezvolta planuri strategice de incalzire si racire la nivel local, regional si national. Proiectul este aliniat cu sursele de energie regenerabila (SRE) si obiectivele privind emisiile de CO2 si este construit pe trei piloni principali.

- În primul rând, Hotmaps este condus de utilizator. A fost dezvoltat in strânsa colaborare cu 7 zone pilot europene din Irlanda, Marea Britanie, Spania, Germania, Danemarca, Elvetia si România. Peste 20 de zone de adepti s-au alaturat proiectului in intreaga Europa ca orase Hotmaps .

- În al doilea rând, Hotmaps a fost conceput pe baza principiilor software-uli gratuit si open source, toate modulele aferente fiind disponibile gratuit. În plus, exista un set de date deschise disponibil pentru a sprijini utilizatorii. În cele din urma, proiectul este compatibil si adaptabil in mod implicit tuturor tarilor europene datorita programului UE de cercetare si inovare Orizont 2020. Hotmaps vor fi disponibile pentru orase din toate statele membre europene in viitor.

Construit in principal utilizând Python, Hotmaps este un sistem de informatii geografice (GIS) care ajuta statele membre europene sa isi planifice incalzirea si racirea strategica.

- identifica distributia cererii si aprovizionarii cu incalzire si racire;
- subliniaza sursele potentiale de energie regenerabila pentru a furniza incalzire si racire intr-o anumita zona;
- identifica sursele potentiale de deseuri de caldura din instalatiile industriale;
- estimeaza potentialul de optiuni eficiente de incalzire urbana intr-o zona selectata;
- dezvolta scenarii potentiale pentru decarbonizare a incalzirii si racirii.

Pâna in prezent, Hotmaps a fost lansata ca o versiune beta, cu functionalitati de baza. O actualizare este prevazuta anul uviitor. Seturile de date utilizate in instrument pot fi gasite pe GitLab, iar codul sursa este disponibil pe GitHub sub o licenta CC-BY-4.0 .

Source: hotmaps-project.eu

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign