Acest tip de emulatie este necesar in cazul in care folositi un kernel mai vechi (2.2.x, 2.2.4) si doriti sa folositi si CD-RW-ul din dotarea computerului dumneavoastra. Aceasta nu este necesara pentru kernelurile mai noi (2.6.x), desi este posibila.

Pentru a putea folosi CD-RW dumneavoastra va trebui sa recompilati kernelul si sa faceti câteva modificari in configuratia acestuia. Dar mai intâi trebuie sa aflam ce CD-RW folositi. Pentru a afla tastati dmesg intr-un terminal. Cautând prin liniile de cod obtinute veti gasi ceva asemanator cu :

hdb: SONY CD-RW CRX220E1, ATAPI CD/DVD-ROM drive

Configurarea Kernelului

Dupa ce ati urmat pasii din tutorialul Compilarea de Kernel si ati ajuns la faza de configurare, faceti urmatoarele modificari:

- În "IDE ATA and ATAPI Block Devices" (Block Devices) dezactivati suportul IDE CDROM si porniti SCSI Emulation support)[screenshot]\

- În "SCSI Support" adaugati ca modul (M) "SCSI CD-ROM Support" si "SCSI Generic Support" apoi activati "Vendor-specific Extensions" [screenshot]

- În "SCSI Support"--> "SCSI low-level drivers" deselectati orice device SCSI [screenshot]

Salvati configuratia si compilati kernel-ul. Editati fisierul /etc/lilo.conf si adaugati append="hdX=ide-scsi" (hdX este device-ul aratat de dmesg). Restartati Lilo (/sbin/lilo) .

Dupa urmatoarea boot-are veti vedea ceva asemanator cu:

scsi0 : SCSI host adapter emulation for IDE ATAPI devices Vendor: SONY Model: CD-RW CRX220E1 Rev: 6YS1 Type: CD-ROM ANSI SCSI revision: 02 sr0: scsi3-mmc drive: 246x/52x writer cd/rw xa/form2 cdda tray Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20 Attached scsi CD-ROM sr0 at scsi0, channel 0, id 0, lun 0

Utilizarea CD-RW

Editati /etc/fstab pentru a adauga CD-RW ca un device SCSI. Va trebui sa il inlocuiasca pe cel vechi ( hdb cu sr0):
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 / ext2 defaults 1 1 /dev/sr0 /mnt/cdrom iso9660 noauto,user,rw,unhide 0 0 /dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 proc /proc proc defaults 0 0

Suportul IDE-CD (pentru kernelurile 2.6.x)

Compilati kernelul normal, fara emulatie SCSI si cu suport IDE CDROM si adaugati append="hdX=ide-cd" in fisierul lilo.conf (optional). Adaugati un # in fata rândurilor din rc.modules care incarca modulele SCSI (sg, ide-scsi, etc).

Probleme posibile

modprobe: Can't find module ide-scsi

sau

FATAL: Can't load module ide-scsi

Aceasta eroare va spune ca nu a fost gasit modulul ide-scsi care se ocupa cu emulatia SCSI si nu o veti putea folosi. Daca ati optat pentru ca emulatia SCSI sa fie integrata in kernel (nu ca modul) atunci puteti sa modificati rc.modules si sa comentati linia ce incarca modulul IDE-SCSI fara ca acesta sa afecteze in vreun fel CD-RW.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Linuxfx 11.1 - WxDesktop 11.0.3, more modern hardware support, android sup...
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2636 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!