Meniu

Linux vs. Windows - batalia eterna sau sfarsitul razboiului?

Pentru imensa majoritate a celor care stau in fata calculatoarelor, acestea sunt aparate de care se folosesc pentru scopuri ca: scrisori, texte, referate, tabele, cautari in bazele de date (create de altii). Fiind intrebati de Windows; Windows? Da lucreaza cu asa ceva. Ce este asta? Pai... cum adica? Windows e aia, care e... la ei pe calculator, nu?

E normal ca, in fata acestei mase de utilizatori, care ar avea probleme serioase la crearea unei arhive sau la formatarea unei dischete/hard disk, calculatorul sa fie mai milos si rabdator. Majoritatea utilizatorilor chiar nu au nevoie sa stie mai mult de cateva comenzi sau gesturi automatizate de frica ca sa nu strice ceva, nici macar nu au schimbat Windows default scheme.

In mod sigur, Linux nu e pentru ei. Ei vor sa vada ecrane care ii dojeneste parinteste, aratandu-le calea dreapta, atunci cand au facut ceva gresit, sa vada ecrane care palpaie, canta si se anima, chiar daca aceste minuni inseamna risipirea resurselor calculatorului. Utilizatorului nu-i pasa de resurse. El vrea sa sa fie laudat din cand in cand, ca de exemplu cand face instalarea vreunui pachet software; cand in final i se spune "Felicitari! Ati reusit sa instalati cu succes acest produs!", uitilizatorul se simte mandru de cele cateva clickuri cu mouse-ul, care au avut asa efecte magice. Ce sa faca el cu mesaje de genul: "Server connection lost: cannot create lock file", cand incearca sa porneasca X-Windows sau cum sa faca el fata unor adevaruri dureroase cum ca ps -a e una, iar ps -A e cu totul altceva? Pe el nu-l intereseaza serverul Apache care, sub Linux merge si pe un 386 cu 8 RAM; problemele lui sunt mai pamântesti: "de ce cand dau pe 'Enter', i-mi dispare liniuta si im-i apare un fel de patrat?".

Nu am nimic cu sarmanii utilizatori, nu ma simt deloc superior lor pentru faptul ca stiu cateva comenzi in plus. Fiecare Linux-user tine minte bine ziua in care s-a asezat pentru prima oara la un calculator pe care rula Linux si afara de ls, ps, mkdir nu stia mai nimic. Astfel, dupa un timp vine perioada de entuziazm Linux: instalarea sistemului pe calculatorul de acasa si lucrul (defapt studierea) cu sistemul. Apoi neaparat vine perioada aia de enervare, cunoscuta tuturor. Zilnic se are nevoie de Word, prin mana trec zeci de documente si devine cam enervant sa faci restart in Linux doar pentru un editor de text sau de tabele electronice. In jur, cu toii folosesc Microsoft Office, si nu LaTex sau StarOffice, fie ca acest lucru place cuiva fie ca nu. Astfel, dupa ore lungi de configurare a unui sistem Linux, cea mai banala problema - cititul unui document Word e de ajuns ca sa ti sa faca negru in fata ochilor.

Desigur ca, atunci cand este vorba de probleme mult mai serioase - Web server, gestionarea retelei - consideratiile sunt altele. Cine utilizeza mult site-urile ftp sa se uite ce siteme de operare se folosesc acolo: in marea majoritate FreeBSD, Linux, UNIX etc. Poate va ve-ti pune intrebarea: "cum, nu Windows !?" Asa - nu. In continuare majoritatea serverelor de Web utilizeaza sisteme UNIX-like, chiar daca segmentul e in crestere. Pentru utilizatori insa, va fi indiferent tipul serverului, el va continua ca si mai inainte sa uitlizeze sistemul sau de ferestre din ce in ce mai colorate.

Din punctul meu de vedere astazi batalia Linux vs. Windows sa incheiat. Windows s-a predat si are aroma de linux (WSL). Linux este prezent in peste 90% din echipamentele/dispozitivele acestei planete (99% servere, 100% mobile, IOT 99%. etc). De ce? Simlu. Este Open Souce. Este gratuit. Este stabil. Este usor, etc.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign