Meniu

Cum facem sa mearga WinFF in Mint 17.3 si Mint 18.0

Popularitatea materialelor video si a siturilor de video-sharing (partajare video), de genul YouTube, Meta Cafe, Vimeo, este din ce in ce mai mare.

Accesul din ce in ce mai usor la echipamente foto-video la nivelul utilizatorului casnic, a determinat multa lume sa patrunda in lumea productiei video si chiar sa descopere o pasiune in editarea video.

Editarea video sub Linux, a devenit in ultimii ani ceva posibil, accesibil!

Unul dintre instrumentele extrem de utile si necesare in editarea video, este WinFF, o interfata grafica pentru ffmpeg-avconv ce scuteste multa munca atunci când lucram cu formate video diferite si avem nevoie sa facem conversii de formate video, dar si editare bruta, cum ar fi extragerea unui fragment dintr-o filmare video, amplificarea sau diminuarea coloanei sonore, etc.

Asa cum poate ai patit si tu insa si cum se gasesc descrise situatii pe forumul Linux Mint, in versiunile 17.3 si 18.0, WinFF cam ridica probleme. Desi inca a intârziat sa apara solutia, care eu cred ca provine de la installer sau de la functia de initializare a programului la prima lansare, este o solutie practica foarte simpla, pe care vreau sa o impartasesc cu toti iubitorii productiei video pe Linux si ai WinFF sau cei care sunt in situatia de a il instala si folosi.

Din motive mai profunde, necunoscute mie, dintre care doar pe unul il banuiesc, WinFF refuza sa porneasca conversia sub Mint 17.3 si Mint 18.0. Mesajul de eroare spune ca ii este imposibil sa gaseasca bibliotecile “ffmpeg” sau “avconv”.

Grupul de biblioteci ffmpeg-avconv, a suferit unele modificari la instalare si acum ceea ce se afla pe calculatorul celor care fac editare video, este de fapt un pachet meta, care se numeste avconv. De la „Audio-Video Converter”.

SOLUTIE

În captura de ecran de la inceputul articolului, este deja solutia prezentata!

Solutia este aplicabila la orice distributie in care putem instala WinFF si sub care da eroarea privind lipsa programului ffmpeg sau avconv.

Iata despre ce este este vorba, pas cu pas:

Pornim WinFF;

Accesam meniul Edit, din care selectam optiunea Preferences. Fereastra de dialog WinFF Preferences, are patru Tab-uri. Dintre cele patru, il selectam pe ultimul, „Linux”. Acolo, daca este prima rulare, in primul câmp, „Path to FFmpeg or avconv Executable”, vom gasi implicit completata linia cu „/usr/bin/ffmpeg”. Din cauza acestei linii, WinFF va cauta sa lanseze ffmpeg cu parametrii setati de noi. Întrucât deja de prin anul 2012 ffmpeg a fost inlocuit cu avconv, va rezulta o eroare la rulare, de unde si mesajul primit la apasarea butonului „Convert”.
Modificam câmpul asa cum se vede in captura de la inceput si, in locul ffmpeg, trecem avconv. Este singura modificare necesara si, asa cum reiese din captura, vom avea in acest câmp „/usr/bin/avconv”. Pentru cine are dubii, putem verifica existenta executabilului avconv din linie de comanda, ca in captura de la sfârsit.
Închidem fereastra WinFF Preferences cu „OK”, pentru a pastra modificarile.

Închidem WinFF si repornim programul, pentru ca el sa vada care este programul (avconv) cu care va lucra.

Asta e tot! Spor la lucru! :)

O comanda alternativa cu care putem obtine acelasi rezultat, este “dir | more” si pentru derulare jos, apasam “Enter”. Pentru a parasi comanda, apasam “Ctrl+C”.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign