Meniu

Este Linux-ul indeajuns de bun incat sa inlocuiasca Windows-ul?

În primul rând, voi fi foarte sincer in ceea ce spun, chiar daca mi s-a atras atentia de mai multe ori ca as fi “ingrozitor de sincer”. Pentru mine insa, este modul meu de a fi si cine are probleme in legatura cu a fi sincer, chiar il rog sa sara peste acest articol!

De ce sa inlocuiesc Windows?

Înainte de a putea emite o opinie oarecare, cred ca definirea corecta a cadrului de referinta (frame of reference), este ceea ce conteaza.

Din perspectiva din care vad eu lucrurile, mi se propune sa fiu de acord cu o noua dictatura, de tipul celei defuncte, in care filosofia fundamentala era “Ori esti cu noi, ori esti impotriva noastra!” — si imi permit sa afirm ca am idee ce inseamna „dictatura proletariatului”, dupa ce am trait in acea forma de organizare sociala, 30 de ani din cât a durat (1947 – 1989, 42 de ani).

La ce ar folosi sa inlocuim Windows cu Linux? Si mai exact, cum anume poate fi inlocuita o filosofie de viata care inseamna libertate, armonie, cooperare, dezvoltare, cu o alta, care inseamna monopol, politie, vânatoare de vrajitoare, vânatoare de oameni, fabricarea de „dosare de cadre”, prezumtia implicita de vinovatie, abuzuri, santaje, escrocherii abil camuflate in dosul si in numele „protejarii dreptului de autor”? Ai uitat cumva ca Windows interzice upgrade-ul calculatorului fara acordul expres al corporatiei? Daca da, inseamna ca ai un Windows FURAT, altfel ai fi stiut ca re-autentificarea este OBLIGATORIE dupa orice modificare hardware (RAM, HDD, placa video, etc.). Iar asta, inseamna DICTATURA TRANSNATIONALA!

Schema asta mie mi se pare extrem de cunoscuta: sute de milioane de asasinate comise cu sânge rece, in numele lui Cristos? Istoria e plina de astfel de extremisme!!

Adica?!? De fapt, ce ar trebui sa fac? Sa neg dreptul la existenta al software-ului comercial? Si daca inlocuim Windows cu Linux, cam ce ar insemna asta?

Pentru ca din perspectiva semantica, adica, semnificatia cuvintelor si a contextului, asta inseamna ca va trebui sa platesc chirie — „licenta” ii zic unii, ca sa sune mai sofisticat si sa cada in plasa cât mai multi! Dar asta, e de fapt o chirie, o taxa, un impozit! — pentru orice software din familia Linux??!!

Ar mai fi o varianta… Sa devina Windows freeware (!!!!!). Chiar daca intr-o buna zi ar fi asa, pentru mine, e mult prea târziu sa mai cred in transformarea brusca a lupului in oaie si repet, din perspectiva echilibrului, mi se pare foarte bine asa cum e acum!

Cine vrea software comercial, e liber sa-si cumpere; cine vrea software gratuit, e liber sa si-l aleaga si sa si-l instaleze, „dupa chipul si asemanarea sa”!

Ma opresc aici si consider ca cine a avut ceva de inteles, a inteles deja. Iata cum formulz eu intrebarea, ca sa obtin un raspuns UMAN si SINCER:

ESTE LINUX O ALTERNATIVA VIABILA LA WINDOWS?

Abia acum putem discuta: cine are si experienta lucrului si cunoasterea teoretica necesara. Altfel, mi se pare un exercitiu de vorbire de dragul vorbirii…

Voi preciza insa ca perspectiva mea este cea de utilizator de programe, nicidecum de administrator de retea, de programator sau administrator de ferma de servere de diverse naturi si cu diverse destinatii.

Este adevarat ca am invatat si multe lucruri din domeniul administrarii. Acasa, este inevitabil la un moment dat. Dar sunt extrem de multe lucruri din acest domeniu particular, care ies din sfera mea de interes si fata de care sunt “tabula rasa” — ignorant, adica.

În aceasta ordine de idei, dupa mai mult de 15.000 de ore de lucru sub Linux, ma consider un utilizator AVANSAT *.

Din acest motiv, consider ca EXISTA SUFICIENTE RESURSE PENTRU A TRECE LA LINUX, CEL PUTIN LA NIVEL DE UTILIZATOR CASNIC SI FREELANCER., Freelancer insemnând munca desfasurata la domiciliu, folosind calculatoarele si internetul, cum este cazul meu si poate al multor altora, chiar in România, ca despre România vorbim aici.

Foarte multa lume se cramponeaza de un program sau altul, formulând obiectii foarte categorice “impotriva” Linux si a programelor disponibile.

Eu consider ca daca iti poti câstiga existenta la un nivel minimal folosind exclusiv programe FOSS pe o platforma Linux sau FreeBSD sau similar ca licenta, atunci avem o alternativa viabila!

Fac precizarea ca si sistemele de operare tot la categoria generala “programe” intra!!

Eu unul, le-as recomanda celor din categoria “contra”, sa isi faca o firma IT, sa o aduca la o vechime minima de 20 de ani si dupa aceea sa vorbeasca despre Linux si “neputintele Linux”. Obiectiile lor, poate ca ar avea o oarecare justificare in acest fel si o bruma de argumentatie AVIZATA. Altfel, sunt vorbe in vânt.

E o mare diferenta intre a utiliza Linux la scara mica pentru rularea de aplicatii specifice si o cu totul alta poveste a rula Linux pentru aplicatii de tip industrial, gen Pixar si International Light & Magic sau multe alte asemenea firme ultra-specializate, cum ar fi Dassault Systems, ca sa dau un exemplu din zona HiTech militar. Pentru necunoscatori, Dassault Systems este o firma care se ocupa cu proiectarea in domeniul militar, pentru Ministerul de Interne al Frantei si in mod particular, pentru DST (Departement du Securitee Teritorielle du France). Un fel de NSA al francezilor. Partea “civila” a Dassault, se ocupa cu modelarea solidelor si are o linie de produse de modelare a solidelor si a proceselor reale.

Asadar, daca e sa vorbim despre folosirea Linux pentru astfel de chestii, atunci discutia ramâne fara obiect, pentru simplul fapt ca sistemele de operare pentru astfel de situatii se construiesc “in house” si ele insumeaza in general tot ce e mai bun din lumea tuturor sistemelor de operare, fiind asadar cu totul alte sisteme de operare decât cele patru sisteme majore, “de consum”: Unix, Linux, MacOS si Windows.

Ca sa dau un exemplu mai putin “razboinic”, SGI si-a dezvoltat propria platforma hardware si propriul sistem de operare pentru procesare grafica si video in timp real, la scara industriala. Astazi, corporatia realizeaza supercomputere. Asa incât, daca vrem sa discutam serios, cum spuneam la inceput, e important sa definim foarte clar cadrul de discutie.
Si cum pe facebook cadrul de discutie este “acasa” si ce putem face ACASA cu un calculator, raspunsul meu este cel de mai sus, subliniat. Îl repet, in incheiere:

EXISTA SUFICIENTE RESURSE PENTRU A TRECE LA LINUX, CEL PUTIN LA NIVEL DE UTILIZATOR CASNIC SI FREELANCER!!

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign