Meniu

Avantajele unei partitii Home

Astazi, voi vorbi despre avantajele pe care le ofera o partitie /home, spre deosebire de un director /home, respectiv utilizarea partitiilor speciale de date.

ARGUMENTELE “PENTRU”

Desktopul si aspectul sau. Toate modificarile pe care le facem pentru a ne aranja desktopul asa cum ne convine pentru a lucra eficient, sunt stocate in directorul /home. Astfel, daca in locul unui director /home vom avea o PARTITIE (disc dedicat!) acestui gen de nevoi personale, indiferent de numarul instalarilor sau reinstalarilor facute, aceste configurari se pastreaza. Ele, pur si simplu “se mostenesc”! Asta inseamna in general, “partitie de date”
Aplicatiile si configurarea lor. Acelasi adevar este valabil si pentru aplicatiile pe care le instalam “manual” (in plus fata de cele preinstalate).
Configurarea clientului de mail. Eu de pilda, folosesc Thunderbird, pentru ca primesc multe mailuri zilnic (uneori peste 75!) si am nevoie sa pot primi mailurile foarte repede si sa fie sortate automat, dupa anumite criterii (filtre) stabilite de mine! Asta inseamna sa folosesc un client de mail, care sa le descarece “gramada” pe calculatorul meu. Clientul de mail merge mult mai repede decât interfata web a Google Mail de exemplu, sau oricare alta forma de web-mail. În câteva zeci de secunde, am 150 – 200 mailuri descarcate si centralizate, sortate “automat” pe categorii, pentru ca mi-am structurat “Inbox” pe directori si subdirectori, am construit filtre si astfel, prioritatile sunt clare. Toata aceasta structura, inclusiv mailurile primite, sunt stocate de obicei in directorul /home/serban/.thunderbird. Adica in directorul (sau partitia personala, dupa caz) personal.

Pe scurt, “tot ce misca” pe calculator, este stocat intr-o serie de subdirectori ai directorului sau, dupa caz, al partitiei /home.

Daca in Windows acest lucru era un “dat” si schimbarea acestor configurari era mai dificil de facut, fiind valabile doar pentru instalarea curenta (Windows pierdea aceste configurari la o instalare “pe curat”), in Linux, daca ai declarat la instalare ca ai o partitie /home, aceasta partitie inlocuieste directorul /home. El va exista in continuare la locul lui, dar in realitate, este o legatura simbolica spre o partitie /home si continutul directorului “/home” care poate fi vazut in /, este de fapt continutul partitiei /home. Acesta este efectul liniei prezentate de mine din fisierul /etc/fstab, din articolul “Migrarea directorului /home…”.

PARTITIILE DE DATE

Cred ca este usor acum de extins experienta de mai sus, catre conceptul “partitie de date”.

Ca sa explic limpede, daca Linux trateaza o partitie de date ca si cum ar fi un directror al sistemului de operare, atunci accesarea datelor respective, se face navigând in sistemul de fisiere, fara alte complicatii.

Pentru cine stie ce inseamna “drepturi utilizator” in sistemele Linux/Unix (chown si chmod), asta deschide perspectiva folosirii unor partitii de date dedicate, organizate exact dupa modelul directorilor din /home, adica, in locul unui director pentru video, pot pune o partitie in care sa stochez materialele video, /home/video, caz in care tot ceea ce este implicit stocat in acest director, va ajunge de fapt, in partitia dedicata!

[Partitia Win pe Dell N5031]

Partitia de date personale /win, dupa redimensionare si mutare. Dimensiunea arhivei, la data realizarii capturii, era de 71,17 GB!

DE CE SA FOLOSESTI PARTITII DE DATE?

Putini inteleg filosofia drepturilor utilizatorilor si de multe ori, dupa o reinstalare, ne pomenim ca Linux ne interzice sa deschidem fie niste directori importanti, fie niste fisiere la care am lucrat inainte de instalare.

Acest lucru se petrece deoarece Linux este conceput sa impiedice accesul la fisierele al altor utilizatori, indiferent care ar fi acestia, indiferent de masina, exceptia fiind una singura: PROPRIETARUL DE DREPT!

Cum la o instalare noua datele utilizatorului-administrator sunt diferite, accesul la propriile fisiere este restrictionat si singurul care are dreptul de a le accesa, este ”root”, adica, administratorul sistemului!

[Modificare-fstab]

Cum am modificat fisierul /etc/fstab pentru a realiza partitiile de date si montarea lor automata (cele descrise mai sus). Ultimul parametru (valoarea 2), produce verificarea sistemului de fisiere (e2fschk) la fiecare reboot.

Copiile de siguranta si restaurarea lor

Dupa o experienta de 19 ani de lucru cu backup-uri low-level, imi permit sa afirm ca realizarea unei copii de siguranta cu utilitarele specifice lucrului la nivel de bit (low-level backup), cum sunt CloneZilla si Partition Saving (al lui Damien Gibouret) se face mult mai rapid, ocupa mult mai putin spatiu si RESTAURAREA, este si ea mai rapida. Exista fara indoiala si exceptii. Putem face copii de siguranta cu utilitare gen rsync si fara sa le arhivam propriu-zis (arhivarea inseamna SI compresia datelor!), dar iata care sunt costurile, in cazul meu: arhiva mea curenta, are 74.137,6 MB (72,4 GB), fara materialele video in stare bruta! Daca iau in calcul 100 fisiere video de 1,8 GB… se complica povestea! Copia backup facuta cu CloneZilla (arhivare cu bzip2), are 56,6 GB (57.958 MB). Am câstigat prin urmare 15,8 GB. Daca ma gândesc la faptul ca am mai multe copii (pentru siguranta!), atunci daca la 3 copii câstig aproape 50 GB, cred ca discutam altfel!

Tin sa precizez din nou ca, aceasta arhiva are eliminate din ea fisierele video (filmarile cu camera), fisierele .ISO (distributiile Linux) si proiectele video, pe care le stochez pe un HDD extern!! La proiectele video de pilda, un proiect video de 15 minute, are in medie, 550 MB. Am publicat deja peste 80 de materiale video, dintre care, unele depasesc 60 minute…

Toate aceste date, pot fi salvate la nivel de partitie in timpul backup-ului si restaurarea, poate fi facuta la una sau mai multe partitii, selectiv, dupa caz!

Aceasta flexibilitate deosebita, este ceea ce scuteste enorm de mult timp daca se petrece ceva cu instalarea curenta a sistemului de operare, care de regulap, se instaleaza pe partitia /dev/sda1!

Astfel, daca Linuxul meu “crapa”, dureaza doar 10 minute restaurarea (e vorba despre doar 8 GB!). Pentru ca am nevoie doar de restaurarea sistemului de operare!

Daca toate datele mele personale erau stocate pe partitia sistemului de operare (directorul /home…), atunci ar fi durat mai mult decât o instalare (40 minute), pe lânga faptul ca pierdeam o multime de date personale, cum am spus mai sus!

Mai este inca un avantaj aici: partitia sistemului de operare, poate fi si de 15 GB, tocmai pentru ca avem partitii pentru date!

Partitia /home la mine de exemplu, ocupa 8,8 GB, dupa ce am mutat toate fisierele mari (video, fotografii, imagini .ISO, alte downloaduri) in vreme ce partitia sistemului de operare, ocupa (acum, 26 iulie 2016) 7,99 GB. Si trebuie sa precizez, am instalat cam tot ce am nevoie (inclusiv utilitarele sistem!). Poate voi descoperi ca imi lipseste ceva, mai incolo sau, poate apare o aplicatie “noua” — deja sunt multe aplicatii vechi la care s-a reluat lucrul, dupa o pauza de câtiva ani! — deoarece lumea FOSS se misca repede si chiar apar proiecte noi, interesante. Totusi, chiar si asa, e putin probabil ca voi depasi 10 GB asa curând! Ori, restaurarea unei astfel de partitii, se face in cel mult 15 minute, cu tot cu verificarile de sistem de fisiere, respectiv de integritate a copiei si a restaurarii!

INSTALARI SI REINSTALARI FARA GRIJI!

Avantajul cel mai evident al unor partitii de date, cum este partitia /home despre care am vorbit cel mai mult, este si se vede clar, in momentul când avem nevoie sa schimbam sistemul de operare vechi, cu o versiune noua.

Teoretic, ar putea fi o cale de upgrade. Complexitatea sistemelor de operare moderne insa, face mult mai sigura instalarea “pe curat”, din fisierul-imagine .ISO cu versiunea noua, asa cum si recomanda majoritatea celor care realizeaza distributii Linux. De altfel, un upgrade al sistemului de operare, poate dura mult mai mult decât o instalare a versiunii noi si pot apare regresii (deteriorarea unor programe instalate, datorita unor incompatibilitati neasteptate)!

În cazul când am partitii de date, aceasta cale este mult mai simpla, pentru ca tot ce am de facut, este sa reinstalez (restaurez un backup, daca am!!!) sistemul de operare si aplicatiile de care am nevoie si care este o treaba infinit mai usoara, decât configurarea lor!

În materialele (carti, cursuri si video) din seria “Linux Pentru Acasa”, voi aborda mai amanuntit si scenariile in care ne situam cel mai des si solutia care functioneaza la mine si pe care am verificat-o de zeci, poate sute de ori pâna in prezent!

În fine si asta cred ca va bucura pe cei carora le place sa testeze distributii Linux:

Este mult mai usor sa instalezi o distributie Linux noua când aplicatiile uzuale sunt deja configurate, decât sa le configurezi iar si iar, la fiecare instalare! Browserul si clientul de mail, au cel mai mult de suferit, pentru ca aici sunt foarte multe date personale: in browser avem lista cu siturile care ne plac si le vizitam des, sau cu resurse foarte utile (carti gratuite, filme, tutoriale, etc.) iar in clientul de mail, mailurile primite, conturile de mail cu configurarile lor, filtrele dupa care sortam aceste mailuri, adrese de mail care sunt importante, downloaduri ale atasamentelor la mailuri.

Închei cu un exemplu:

Când am instalat prima oara Mint si am deschis browserul, aveam in el deschise toate paginile care ma interesau si pe care le avusesem deschise in Mint inainte de restartarea pentru instalare, toate semnele puse la toate siturile care ma intereseaza!

Închei aici si imi exprim speranta ca ti-am oferit destule argumente sa treci la o organizare mai eficienta a materialelor tale la care tii, folosind PARTITII DEDICATE!

Într-o paranteza fiind spus, inca din 1995 am ajuns la concluzia ca e in avantajul meu sa-mi partitionez discul cel putin in doua: o partitie pentru Windows si una pentru datele mele, oricare ar fi fost ele!

Acum, am facut doar trecerea (la alta scara si alt nivel de complexitate, desigur!) de la o singura partitie de date (discul D:\, pe vremea Windows), la mai multe.

Principalul inconvenient de care m-am izbit, a fost chestiunea drepturilor de utilizator… Acum, m-am lamurit si cum se rezolva asta!

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign