Meniu

10 motive pentru care eu IUBESC Linux

Fara sa am pretentia ca perspectiva mea este “perfecta” sau “cea mai corecta”, o sa iti propun o perspectiva diferita asupra lumii Linux.

- Este gratuit si legal. Între a folosi un software comercial incalcând legile si a folosi unul LEGAL SI GRATUIT, am ales LEGALITATEA! Mi se pare corect sa am o alternativa la programele comerciale, sa am dreptul sa aleg. Asa cum mi se pare corect sa raspund pentru alegerile mele si desigur, sa aleg RESPONSABIL si ÎN CUNOSTINTA DE CAUZA!

- Sustine si incurajeaza partajarea globala a resurselor. Filosofia corporatista, se bazeaza pe principiul “Totul este de vânzare!” Fara sa intru intr-o polemica fara sfârsit, subliniez faptul ca resursele planetei, sunt pentru TOATE formele de viata. Partajarea lor, face parte din legile naturale ale dezvoltarii vietii. Restrictionarea accesului la o resursa oarecare, este un act de abuz si o forma de dictatura nazista!

- Permite contributia oricui la dezvoltarea globala. Conditiile licentierii unui sistem de operare Linux, permit accesul oricui si la auto-educatie dar si la manifestarea creativitatii. “Sursa deschisa” (Open Source), intre altele, inseamna ca daca te pricepi si poti imbunatati, ti se asigura tot ce este necesar sa perfectionezi ceea ce exista deja, prin contributia proprie! Licentele GNU, acopera un domeniu din ce in ce mai larg al creatiei si creativitatii!

- Sustine si dezvolta spiritul antreprenoriatului social. Linux in sine, privit la nivel global, ca miscare, este o forma de antreprenoriat social. Produsul numit generic “GNU Linux”, se gaseste intr-o mare varietate de variante, versiuni si derivative. Ai de unde alege si cu ce sa construiesti o afacere. Daca tii cont de unde ai plecat, e mult mai usor sa dirijezi profitul afacerii tale preponderent catre latura sociala, in spiritul licentei GNU-GPL, cu aplicabilitate la orice tine de domeniul creatiei. “Software gratuit si liber”, este doar un exemplu de gestionare inteligenta a resurselor! Putem TOTI adauga astazi la zestrea gratuita a omenirii: carti, muzica, desen, filme, invatamânt, proiectare tehnologica, modelare 3D si poate multe altele care imi scapa acum.

- Ofera posibilitati nelimitate de dezvoltare personala. Orice om vrea sa obtina rezultate potrivit inzestrarii personale si capacitatii pe care o simte inauntrul sau! Linux, deschide larg usa unei ere in care valorificarea potentialului individual, este accesibila larg si perspectiva dezvoltarii, depinde de fiecare om in parte, de contributia personala!

- Ofera posibilitatea unui invatamânt foarte ieftin si chiar gratuit. Acum invatamântul este foarte costisitor. Educatia, este inca un lux pe care si-l pot permite foarte putini. Acest lucru insa a inceput sa se schimbe fundamental, odata cu dezvoltarea instrumentelor GRATUITE, necesare producerii de continut EDUCATIONAL. Exista astazi milioane de carti gratuite, tutoriale video, cursuri de tot felul. România inca este mult in urma fata de ceea ce se petrece in lume, dar instrumentele exista si pot fi folosite de catre oricine! Linux, pe lânga faptul ca este gratuit, este disponibil impreuna cu o gama larga de aplicatii, SI ÎN LIMBA ROMÂNA!

- Permite dezvoltarea individuala in ritmul propriu. Viteza de asimilare, de invatare intr-un domeniu al cunoasterii, este o caracteristica individuala. Prin urmare, este firesc, este natural ca oameni diferiti, sa invete in mod diferit, cu viteze diferite, aceleasi cunostinte, functie de aptitudinile native. Unii oameni au inclinatii artistice pronuntate, altii, inclinatii tehnice. Învatarea unor notiuni, asimilarea unor cunostinte intr-un domeniu de care avem nevoie, dar pentru care suntem slab inzestrati, are loc incet, dureros si cu costuri exponential crescute, daca procesul de invatare se petrece in mediul clasic, “la scoala, in clasa”. Acasa, in fata calculatorului, totul este mult mai simplu! Cine ma mai zoreste sa invat matematica asta care ma scoate din minti, desi am nevoie de ea uneori? Pot sa o fac studiind pe calculator, in ritmul in care imi permite mie inzestrarea naturala! Si asta, e valabil pentru oricine! Daca programele de care am nevoie sunt gratuite, atunci am accesul la educatie, fara costuri suplimentare!

- Contribuie masiv la eliminarea discriminarilor legate de accesul la educatie. Din pacate, asa cum aratam mai sus, accesul la educatie, este conditionat de posibilitatile financiare ale fiecaruia si in general, al familiilor din care provenim. Sa mai spun ceva si despre CALITATEA EDUCATIEI PRIMITE când costurile sunt de zeci sau sute de ori mai mari decât resursele familiei? Linux a rezolvat aceasta problema, intr-un numar destul de mare de domenii! Am dat mai sus câteva exemple. ---- Depinde de fiecare in parte cum dezvoltam aceste instrumente! Depinde de mine, de tine, de cunoscutii si prietenii tai, ai mei si ai tuturor celor care citesc acest articol!

- Rata si viteza de raspuns in situatiile de criza, sunt mult superioare produselor comerciale. Sunt multe situatii dificile in viata, in general. Si pe calculator, apar incidente. Un produs complex, poate sa cedeze in mod absolut imprevizibil. Aici, e mai putin important “De ce a cedat?” si este ESENTIAL “Cât de rapid s-a rezolvat?” Într-o economie colaborativa, problemele se rezolva din ce in ce mai rapid, pentru ca fiecare vine cu o idee, se centralizeaza posibilitatile si se concepe solutia! În lumea Linux, procesul poate dura câteva zeci de secunde, minute sau de multe ori sub 24 de ore, chiar pentru probleme complicate!

- Contribuie la dezvoltarea modelelor economice sustenabile si la promovarea sustenabilitatii. Economia actuala, cum spuneam inainte, se bazeaza pe o gândire monopolista si pe inducerea fricii, a dependentelor de proprietarii monopolurilor diverse, prin intermediul falselor crize de tot felul. Criza petrolului si a energiei, sunt doar doua exemple notorii. O economie sustenabila se bazeaza pe REUTILIZARE, PARTAJAREA SI GESTIONAREA COMUNA A RESURSELOR. Adica, exact ceea ce urasc corporatiile: sa piarda controlul asupra resurselor! Fenomenul BitCoin, este doar un exemplu de economie colaborativa! Un alt fenomen educational este bloggingul. Blogurile, sunt resurse oferite GRATUIT de catre autorii lor. Daca crearea de continut ar fi total gratuita, fara a fi implicate costuri ascunse, cu siguranta ca invatamântul online ar exploda brusc. Totusi, traim intr-o lume dominata de folosofia corporatista, de monopoluri asupra resurselor vitale (platim apa pe care o bem, asa e?). Platesc aproape toate resursele de care am nevoie pentru a trai! Haine, incaltaminte, mâncare, locuinta. Daca ar trebui sa platesc si pentru software-ul pe care il folosesc, as fi nevoit sa renunt la internet si la tot ce am realizat de-a lungul celor 15 ani de când folosesc internetul! Costurile producerii materialelor educationale au scazut progresiv, mai ales datorita Linux si a pachetelor de programe GRATUITE, care ne permit sa ne valorificam altfel experienta!

Închei aici si te invit sa reflectezi adânc la ce posibilitati iti ofera lumea Linux, in primul rând, pentru propria ta dezvoltare!

În articolele publicate, am atins doar o mica parte a temelor care pot oferi inspiratie pentru creativitatea ta si pentru ceea ce poti face folosind mediile de lucru Linux!

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign