Meniu

7 lucruri pe care le faci mai repede pe Linux decat pe Windows

În proportie uriasa cei care testeaza cel putin câteva zile Ubuntu, Linux Mint, openSUSE se declara socati de usurinta cu care aceste distributii se misca, stabilitatea sistemelor, flexibilitatea si siguranta pe care o ofera. DIntre acestea, cei mai multi aleg sa utilizeze distributia GNU/Linux in paralel cu Windows-ul, pentru ca mai apoi sa renunte la Windows. Cu mare greutate, dupa câteva zile in care ai folosit Ubuntu sau Linux MInt, spre exemplu, te-ai mai putea intoarce la WIndows. Parerea generala despre Windows a celor care au utilizat Linux-ul este ca sistemul de operare al celor de la Microsoft este greoi si nesigur, cerând tot timpul atentia utilizatorului. Asemeni unui copil mic si rasfatat, Windows-ul iti cere atentie fie pentru a-l scana, fie pentru a-l acualiza fie pentru a-l devirusa si repara registri. Atentie iti cere si in primele minute la pornire, când deseori are nevoie de mut prea mult timp decât dispune utilizatorul pentru a se incarca.

Pe Linux, totul este mai rapid, mai logic, mai interesant.

Ce lucruri poti face mai repede pe Linux decât pe Windows?

instalarea sistemului de operare

Instalarea dureaza mult mai putin, este mai intuitiva si interesanta pe Linux. Daca pâna acum ai instalat un Windows, cu siguranta vei putea instala si o distributie GNU/Linux. Practic, la finalul instalarii, dupa restart, sistemul este pe deplin functional. Nu uita sa accesezi site-urile oficiale ale distriutiilor alese de tine pentru un ghid complet al instalarii.

Instalarea driverelor si a codecurilor

Codecurile audio si video se instaleaza complet la primul update, in timp ce driverele proprietar sunt usor de instalat folosind aplicatii special destinate oferite de sistemul de operare. Linux-ul instaleaza la fel de usor si automat driverele imprimantei, ale scannerului sau ale multifunctionalei tale fara sa te bata la cap cu zeci de validari si confirmari sau sa te oblige sa le cauti pe site-ul producatorului. Trebuie doar sa conectezi imprimanta si sistemul de operare face totul.

Actualizarea sistemului de operare si a aplicatiilor acestuia

Se stie ca, spre exemplu, Windows 7 si 8 au nevoie de foarte multe ore pentru a fi actualizate la zi. Acum, depinde fiecare ce intelege prin la zi, deoarece, mie cel putin, mi-a fost tot timpul neclar daca acesta ajunge vreodata la zi sau nu. În tabara opusa, aducerea la zi a sistemului de operare dureaza câteva minute, maxim.

Instalarea/ dezinstalarea aplicatiilor

Magazinele de aplicatii arata foarte bine, sunt rapide si permit instalarea a mii de aplicatii doar din doua click-uri. Pe Windows trebuie sa accesezi site-ul aplicatiei, sa descarci programul, apoi sa il instalezi, iar tot acest procedeu dureaza minute pretioase. Pe Linux, aplicatia se instaleaza rapid. Acelasi procedeu este aplica si in cazul dezinstalarii diverselor aplicatii.

Modificarea temelor

Sistemele de operare bazate pe GNU/Linux sunt apreciate pentru siguranta si flexibilitatea de care dau dovada. O dovada in acest sens este reprezentata de modificarea temelor. Aceste, schima radical modul in care sistemul de operare arata, permitându-va sa il dati dupa voi. Sunt sute de teme care va stau la dispozitie si care va vor imcânta privirile.

Utilizarea meniului

Logic, modern si interesant, meniul majoritatii distributiilor Linux iti permite sa accesezi aplicatiile grupate pe categorii sau setarile sistemului de operare. Totul este foarte bine grupat si logic. În cazul Windows-ului, nu putem spune aceleasi lucruri, intuitivitatea nu reprezinta punctul forte al acestui sistem de operare

Modificarea setarilor sistemului de operare

Aceste setari sunt asezate logic si sunt intuitiv, permitând modificari la fel de complexe precum cele din Windows. Poti modifica rapid si usor totul.

Functionarea sistemului de operare si a aplicatiilor este, in general, mult mai rapida decât in cazul sistemelor de operare de la Microsoft.

Neavând nevoie de antivirus si programe de intretinere care sa ruleze in fundal si gratie unei constructii mai inteligente, Ubuntu, spre exemplu, este mult mai rapid decât Windows 7/8.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign